Känner du att det är dags att byta karriär? Kanske har konjunkturen drabbat din bransch eller ditt företag och du behöver något nytt att göra? Eller så brinner du för att göra samhället bättre för dig och människorna i din omgivning? Oavsett anledning, välkommen hem till en stabil bransch med frihet, möjlighet, hållbarhet och trygghet!
I fastighetsbranschen finns jobb för dig som redan har påbörjat en karriär inom en annan bransch men som, av olika anledningar, vill och behöver byta. Här finns jobb dig med arbetslivserfarenhet, för dig som har en gymnasieexamen och för dig som har läst på högskola eller universitet. Men också för dig som har läst både korta och långa vux, arbetsmarknads och yrkeshögskoleutbildningar.
Vi är en bransch i ständig utveckling och här får du både utmana dig själv och lära dig nya saker – varje dag. Tryggheten i vår bransch ger dig möjligheten byta roll flera gånger under din karriär så att du kan utvecklas i den riktning du vill och uppfylla dina karriärmål. Att jobba i fastighetsbranschen handlar om att skapa möjligheter för en bättre framtid – både för dig och för människorna som du jobbar med och för.
I fastighetsbranschen finns jobben som ger dig balans i livet.
I fastighetsbranschen har du ofta friheten att själv planera din arbetsdag och det går utmärkt att förena ett framgångsrikt arbetsliv med en givande fritid. Här får du ett varierande jobb som bäddar för en hållbar framtid fylld av frihet – både på jobbet och utanför.
I fastighetsbranschen finns de trygga jobben – för alla.
Här finns jobb med trygga och fasta anställningar både för dig med en gymnasieexamen och dig en högre utbildning. Eftersom det alltid kommer att finnas fastigheter som behövs tas om hand så är ett jobb i fastighetsbranschen en trygg bransch att utvecklas i.
I fastighetsbranschen finns jobben där du gör skillnad på riktigt för människor och miljön.
Vi gör människors liv bättre när vi tar hand om husen där de bor eller jobbar. Ditt jobb kan till exempel vara att göra ett bostadsområde trevligare och tryggare eller att minska fastigheters klimatpåverkan och energiförbrukning. Här kan du bidra till ett bättre samhälle för alla och samtidigt uppmärksammas och uppskattas för just den du är – inte bara för det du kan. Dessutom får du möjlighet att jobba med en mångfald av sympatiska kollegor i en bransch där jämställdhet är en självklarhet.
I fastighetsbranschen finns möjligheterna att utveckla din karriär.
Vi är en bransch i ständig utveckling och här får du både utmana dig själv och lär dig nya saker – varje dag. Tryggheten i vår bransch ger dig möjligheten byta roll flera gånger under din karriär så att du kan utvecklas i den riktning du vill och uppfylla dina karriärmål. Att jobba i fastighetsbranschen handlar om att skapa möjligheter för en bättre framtid – både för dig och för människorna som du jobbar med och för.
Vem passar branschen extra bra för?
För dig som är social, praktisk och tycker om att lösa problem:
Har du arbetat inom exempelvis byggbranschen, vvs-branschen eller något liknande hantverkaryrke och dessutom tycker om att träffa människor, har god kommunikationsförmåga och servicekänsla så tror vi att du har bra förutsättningar för att bli exemplevis fastighetsskötare, fastighetstekniker eller fastighetsingenjör.
För dig som är social, ekonomisk och tycker om att arbeta med och leda människor:
Har du arbetat inom exempelvis mäklarbranschen, försäkringsbranschen och dessutom tycker om att träffa människor, har god kommunikationsförmåga och servicekänsla så tror vi att du har bra förutsättningar för att bli exempelvis fastighetsvärd elller fastighetstförvaltare.
Rekommenderade utbildningar:
Vill du jobba som fastighetsskötare eller fastighetstekniker finns möjlighet att läsa en yrkesvuxutbildning alternativt en arbetsmarknadsutbildning om du är inskriven på Arbetsförmedlingen. Att läsa till drifttekniker – fastighet eller fastighetsingenjör gör man på yrkeshögskolan där det även finns möjlighet att söka YH-flex plats vilket är ett snabbspår för de som har kompetens inom yrket med sig från tidigare arbeten. Här kan du läsa mer om YH-flex.
På fastighetsbranschen.nu hittar du länkar till alla utbildningar för fastighetsbranschen
Hitta en snabbare väg hem till karriären med FAVAL
Känner du att du redan har den kompens som branschen behöver? Med FAVAL, fastighetsbranschens valideringsverktyg, kan du validera dina kunskaper och få ett bevis på att du har det som krävs för att jobba med den yrkesroll du vill. Kontakta din omställningsorganisation för att få reda på vilket stöd du kan få för exempelvis validering eller vidareutbildning
FAVAL är ett komplett valideringsverktyg för att, på ett tids- och kostnadseffektivt sätt, kartlägga och kvalitetssäkra reell kompetens för fastighetsbranschens yrken.
En FAVAL-validering genomförs av ett ackrediterat testcenter och är uppdelad i två separata delar.
- Det teoretiska provet består av består av frågor indelade i olika ämnesområden beroende på yrkesroll och är datorbaserat.
- Det praktiska provet eller fördjupningsuppgiften är också yrkesrollsberoende och genomförs efter godkänt resultat av den teoretiska delen.
Teoriprovet medför att eventuella kunskapsluckor upptäcks och en individuell utbildningsplan tas fram för att komplettera kunskapsluckorna och klara proven. Efter utbildningen utförs ett omprov på de provdelar som du eventuellt blivit underkänd i.
När de teoretiska och praktiska proven och eventuella omprov är genomförda utfärdas ett kompetensbevis eller certifikat för den yrkesroll du har validerat dig för.
Läs mer om validering och FAVAL på favalvalidering.se
Vad kostar det?
Alla utbildningar är kostnadsfria med möjlighet till CSN-lån och bidrag. När det gäller validering så är det testcenter som bestämmer priserna . För dig som är privatperson så rekommenderar vi att du kontaktar din omställningsorganisation som kan hjälpa dig att ta reda på vilket ekonomiskt stöd du kan få för validering eller vidareutbildning. En FAVAL-validering prissätts av våra testcenter, kontakta något av dessa för att veta mer.
Vill du veta mer?
Vill du veta mer om fastighetsbranschen eller har frågor kring hur man kan gå tillväga för att skaffa sig den kompetens som branschen behöver? Kontakta Carina Lundström eller Emil Bood.