När vi på Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU) pratar om fastighetsbranschen och dess medarbetare så pratar vi oftast om sex olika yrkesroller: fastighetsskötare, fastighetsvärd, fastighetstekniker, fastighetsförvaltare, fastighetsingenjör och byggprojektledare. Gemensamt för alla dessa är att deras yrken på olika sätt handlar om att underhålla, rusta och utveckla fastigheter för att göra det bättre för människor som bor och vistas i dem på ett hållbart och effektivt sätt.
Alla olika byggnader, och framför allt alla olika verksamheter som ryms där, ställer varierande krav på branschens medarbetare och deras kunskap och kompetenser. Men generellt sett så är kunskap om energieffektivisering och hållbarhet samt teknik centralt.
Det innebär att det finns plats för en mängd olika kompetenser och en mängd olika människor i vår bransch, speciellt för människor som är intresserade av att lösa problem, ledarskap, har samarbets- och kommunikationsförmåga samt en känsla för service.
Att arbeta inom fastighetsbranschen innebär ofta att ha varierade arbetsdagar, frihet att planera arbetet och en tillvaro med trygga anställningar där det finns goda möjligheter att vidareutvecklas och byta yrkesroll.
Vi på FU har skapat fastighetsbranschen.nu, en hemsida med tillhörande sociala medierkonton, där vi berättar mer om fastighetsbranschen, dess yrken, vägar in till branschen, egenskaper som krävs samt genomsnittliga löner.
Där finns också länkar och en karta till landets alla utbildningar för fastighetsbranschen på alla nivåer inom det reguljära utbildningssystemet, länkar till språkstöd, digitala broschyrer, Fastighetsbranschen City Team (vårt Robloxspel för de yngre) samt nyheter om utbildningar och möjligheter.
Kompetensbehov och Utbildningar
Fastighetsbranschen är en långsiktig bransch där jobben inte flyttar utomlands bland annat eftersom behovet av fastigheter till butiker, kontor och bostäder generellt sett ökar. Vår senaste kompetensbehovsrapport visar behöver att fastighetsbranschen, under de närmaste åren, behöver ett tillskott på ca 10 000 personer som inte finns i branschen idag.
Inom det reguljära utbildningssystemet så finns det i dagsläget ca 170 olika utbildningar spridda över hela landet, varav många ges på distans. Nivåerna på utbildningarna sträcker sig från gymnasieskolan, komvux och arbetsmarknadsutbildningar, därefter yrkeshögskolan till universitet/högskoleutbildningar. Dessutom erbjuder olika utbildningsanordnare diplomutbildningar samt korta kurser på YH-nivå.
Kompetensbehovsrapporten visar också att branschen nyrekryter flest personer med yrkeshögskoleutbildning (34%) följt av personer med universitets/högskoleutbildning (16%), gymnasie/vuxenutbildning/yrkesvuxutbildning (13%) samt personer med en arbetsmarknadsutbildning (7%).
Vill du veta mer om fastighetsbranschen och dess yrkesroller så besök gärna vår hemsida fastighetsbranschen.nu (lanseras i februari). Det är en hemsida med tillhörande sociala medieplattformar där vi bland annat informerar om branschen och dess yrkesroller och listar Sveriges alla utbildningar för fastighetsbranschen. Där finns också digitala broschyrer att ladda ner samt länkar till vårt Robloxspel.
Vill du ha ytterligare information om branschen, dess kompetensbehov, yrkesroller samt framtidsutsikter och utbildningsmöjligheter, tveka inte att ta kontakt med Carina Lundström, expert kompetensförsörjning hos oss på Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd.