Handledarutbildning ska höja kvaliteten för blivande fastighetstekniker

Hahrska gymnasiet i Västerås har en nystartad lärlingsutbildning för fastighetstekniker. Under hösten tog man ytterligare ett steg för att höja kvaliteten på utbildningen. ”Vi tror att en större kontakt och samordning mellan skolan och praktikplatsen höjer kvaliteten på hela utbildningen” säger Thomas Åkerlöf, yrkeslärare på Hahrska.

Det handlar om en handledarutbildning i samarbete med Fastighetsbranschens utbildningsnämnd och Skolverket, dit lokala företag skickar de anställda som senare ska ta emot praktikanter från utbildningen på Harhrska.

”När vi drog igång utbildningen för fastighetstekniker ville vi få med oss branschen och ha kunnig personal ute på arbetsplatserna som kan ta emot våra elever när det blir dags för praktik. Vi ville få mer insyn i hur företagen tänker kring praktik och höra deras önskemål, men också synliggöra vad skolan och eleven förväntar av en praktikplats. Därför bestämde vi oss för att tillsammans med FU och Skolverket dra igång den här utbildningen”.

”Det är ju inte bara att skicka ut eleverna för att de ska ta rygg på någon på ett jobb. Det ingår vissa moment som praktiken ska innehålla. Vi förväntar oss att de ska lära sig viss kunskap när de är ute på en arbetsplats. Genom den här utbildningen får vi kunniga handledare som blir en del av utbildningen. Samtidigt ger ju detta oss en bra möjlighet att utveckla de teoretiska delarna och hålla oss ajour med branschen. Vi får bra feedback från handledarna och det blir en utvärdering av de teoretiska kunskaper som våra elever har innan de går ut på praktik.”

En av de utmaningar som länge har funnits inom branschen är samordningen mellan arbetsgivare och utbildningsanordnare, där praktiken har en stor del. Det är inte alltid lätt för elever att hitta bra praktikplatser med meningsfulla och passande arbetsuppgifter. Arbetsgivare känner i sin tur att de ibland inte har tid, eller rätt kunskaper för att ta emot praktikanter. Det är en fråga om hur man ”säljer in det hela” menar Thomas.

”Jag fick helt enkelt åka runt, träffa de företag som finns här, och sälja den här idéen om att de får vara med från början och forma sina framtida anställda. Alla vill ju att det ska gå bra för branschen och att de ska ha tillgång till kompetent personal på arbetsmarknaden. Den här utbildningen gör också att de kan känna sig tryggare med att ta emot praktikanter i fortsättningen, vilket självklart gynnar hela branschen.”

Responsen har varit över förväntan. När vi besökte handledarutbildningen var det ca 10 personer som deltog i den första omgånen och det är fler företag som har anmält sitt intresse och vill bidra på längre sikt. Thomas ser positivt på fortsättningen.

”Jag tror att det kommer bli ringar på vattnet. Många är kanske osäkra när det dyker upp en ny utbildning och de vet inte om det är värt att delta. Men jag tror att detta kommer sprida sig och det kommer vara fler som vill både delta i utbildningen, men också ta emot praktikanter.”