Nyhetsbrev mars/april 2024

Det är en fullspäckad vår som just nu pågår för oss på Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU). Yrkes-SM närmar sig och de sista förberedelserna håller just nu på att planeras. Dessutom har arbetet med att definiera yrkesrollen drifttekniker- fastighet påbörjats, vårt Robloxspel Fastighetsbranschen CITY TEAM har lanserats och så har våra kompetensråd dragit igång.

Vill du veta mer om vad som händer så följ oss gärna på  LinkedIn och vår hemsida, fastun.se


Yrkes-SM i Karlstad 23-25 april

Vi ses på Yrkes-SM i Karlstad

Den 23 april går Yrkes-SM av stapeln i Karlstad och vi på FU är på plats med fastighetsbranschen.nu.

Under mässan kommer vi att träffa tusentals ungdomar i högstadie- och gymnasieåldrarna för att berätta om  vår fantastiska bransch, dess yrkesroller, möjligheter och utbildningar. Vi kommer även att hålla dagliga seminarier för besökarna om fastighetsbranschen samt ett längre seminarie tillsammans med VVSYN riktat mot studie- och yrkesvägledare, utbildningsanordnare och andra intressenter.

Vi kommer dessutom att få förstärkning av regionala fastighetsbolag som KBAB, Kristinehamnsbostäder, NWT fastighet och Akademiska hus

Yrkes-SM är ett storslaget evenemang som ger besökarna möjligheten att upptäcka, utforska och prova på olika yrken. Det är gratis att besöka och öppet för alla. Kom gärna förbi vår monter och prata med oss om du har vägarna förbi.

Här hittar du mer information om Yrkes-SM.


Drifttekniker – fastighet

Nu har arbetet påbörjats för att definiera yrkesrollen Drifttekniker- fastighet

Som vi berättade i förra nyhetsbrevet så har vi på FU påbörjat ett projekt med syfte att definiera yrkesrollen drifttekniker – fastighet samt nivåplacera den enligt SeQF. Detta innebär att, när definieringsprojektet är klart, det kommer att finnas en standardiserad kunskapsnivå för yrkesrollen som kommer att särkilja den getemot yrkesrollen fastighetstekniker.

Projektet delfinansieras av MYH och under den första etappen, som sträcker sig från mars till och med april, ligger fokus i arbetet på att utarbeta en yrkesrollsbeskrivning som är väl förankrad i branschen. Vi kommer även att påbörja ett arbete med att utveckla en validering som  kommer att erbjudas via FAVAL.


Fastighetsbranschen CITY TEAM

Nu är äntligen vårt Robloxspel lanserat. 

Själva spelet går ut på att utföra uppgifter baserade och inspirerade av verkliga arbeten som fastighetsskötare, värd, tekniker, förvaltare, ingenjör och byggprojektledare utför. 

Fastighetsbranschen CITY TEAM går att spela själv eller tillsammans med kompisar. Från och med i slutet av april finns även chansen att vinna ett pris fran fastighetsbranschen.nu

Vi på FU har tagit fram spelet som en del i vårt uppdrag att marknadsföra fastighetsbranschen och dess yrkesroller. Syftet med spelet är att öka kännedomen om fastighetsbranschen hos framförallt barn och vi hoppas att så många som möjligt vill hjälpa till att sprida (och spela!) det. 

Du hittar själva spelet här och har du frågor är du välkommen att kontakta kommunikationsansvarige Tom Hansen.


Fastighetsbranschens kompetensråd är igång!

Insiktsfulla, intressanta och inspirerande konversationer på fastighetsbranschens kompetensråd.

Årets kompetensråd för fastighetsbranschen är i full gång och vi ser verkligen fram emot att träffa alla gamla och nya bekanta runtom i Sverige.

Syftet med kompetensråden är att:

  • skapa och underhålla regionala nätverk för fastighetsbranschen genom att sammanföra arbetsgivare, utbildningsanordnare, myndigheter och andra intressenter inom fastighetsbranschen.
  • arbeta för att utbildningssektorn och branschen har dialog och samverkar regionalt.
  • verka för att fastighetsrelaterade utbildningar håller god kvalitet samt matchar den regionala efterfrågan. 
  • sprida kunskap om FUs verksamhet och branschens framtida behov.

Hittills har vi anordnat  kompetensråd för region Östergötland, Stockholm och Gotland och nästa råd blir för region Sörmland 10 april i Eskilstuna.

Du hittar alla årets kompetensråd med datum, stad och tid här.

Hör av dig till carina.lundstrom@fastun.se så får du en inbjudan till årets kompetensråd för din region. (Om du redan har fått en inbjudan till tidigare års kompetensråd så kommer du att få det i år också )

Vi ser fram emot att få träffa dig!


På gång i övrigt

I övrigt börjar vi även att förbereda vår medverkan på årets Almedalsvecka, Dig-IT Lab har haft uppstartskonferens med alla parter och så har vi börjat att planera höstens webbinarieserie om kompetensförsörjning.

Dessutom ska vi se till så att vi får en ny och finare gruppbild på oss alla.

Har du några frågor om vår verksamhet eller vill uppmärksamma oss på något som rör fastighetsbranschen, dess kompetens och utbildningar, tveka inte att höra av dig till oss. Du hittar alla våra uppgifter här och du får gärna följa oss på våra sociala medier där vi berättar mer om vår verksamhet och svarar på frågar.