Succén korta YH-utbildningar fortsätter – Ansök nu!

Under våren 2020 lanserades korta YH utbildningar i form av kurser och kurspaket och det blev succé direkt. Nu fortsätter konceptet och det är hög tid att söka till 2022 års kurser. ”Jag rekommenderar alla att söka till dessa utbildningar” berättar Mikael Fridén, fastighetstekniker på Stena Fastigheter.

Korta YH-utbildningar lanserades för två år sedan av Myndigheten för yrkeshögskolan. Utbildningarna riktar sig till dem som behöver förnya sin kompetens för att behålla sitt arbete, gå vidare till nya mer avancerade arbetsuppgifter, eller vill byta bana i arbetslivet. Uppdraget var ursprungligen att det skulle vara en mycket begränsad verksamhet, men när pandemin drabbade Sverige skalades satsningen på korta utbildningar snabbt upp. Efterfrågan från både studerande och arbetsliv blev stort och regeringen valde att satsa vidare på det lyckade konceptet.

En möjlighet för kompetensutveckling

Fastighetsbranschen var inget undantag och flera utbildningsanordnare nappade på idén med korta YH-utbildningar. Under 2022 kommer flera kurser hos olika anordnare gå av stapeln. Utbildningarna har varit väldigt uppskattade av många inom branschen, menar Carina Lundström, utvecklingsledare på Fastighetsbranschen utbildningsnämnd.

”Det pratas mycket om kompetensutveckling och det livslånga lärandet i vår bransch just nu. Det ser vi på de webbinarier och utbildningar som anordnas, men också när vi träffar aktörer inom branschen på våra kompetensråd runt om i landet. Nu får anställda inom branschen ytterligare en bra möjlighet att antigen ta nästa steg i karriären, eller bara förnya sina kunskaper och kompetenser. Utbildningarna är dessutom kostnadsfria.”

Mikael Fridén, fastighetstekniker på Stena Fastigheter, är en av dem som tog chansen och sökte till korta YH-utbildningar hos John Ericsson Institutet. I efterhand är han väldigt nöjd med sitt beslut.

”Jag fick tips om konceptet av chefen och kollegor och sökte till Energieffektivisering/ driftoptimering samt Fastighetsautomation. Jag är mycket nöjd med utbildningarna hos JEI, det har hjälpt mig att bättre förstå helheten samt ökat mina kunskaper inom bland annat felsökning. Korta YH-utbildningar är en väldigt bra möjlighet för kompetensutveckling, något som verkligen behövs i vår bransch där utvecklingen går väldigt snabbt just nu. Hänger man inte med så kommer man att bli omkörda av sina konkurrenter i rasande fart.”

Till vänster: Mikael Fridén, Till höger: Carina Lundström

Dags att söka till korta YH 2022

Vill du ta chansen och kompetensutvecklas inom ditt område, eller kanske lära dig något nytt? Nedan är de kurser som har beviljats för 2022 inom fastighetsbranschen och går att ansöka till. 

Är du intresserad av andra utbildningar inom fastighetsbranschen? Du hittar alla utbildningar här.

Fakta om korta YH-utbildningar (även kallade kurser och kurspaket)

– Korta eftergymnasiala yrkesinriktade utbildningar.
– Under 100 YH-poäng, dvs 1-19 veckors studier.
– Utbildningar finns inom elva olika utbildningsområden. Allt från Data/IT till Hotell, restaurang och turism.
– Utbildningarna passar bra för dig som vill fylla på med mer kompetens eller är i behov av omställning och vill jobba samtidigt.
– Studiemedelsberättigande (För frågor kontakta CSN).
– Korta YH-utbildningar är kostnadsfria.

Läs mer om korta utbildningar på MYHs hemsida.