
Det som gör fastighetsbranschen rolig är att den är omväxlande, social och full av möjligheter – det vittnar medarbetarna själva om i en ny Fråga Branschen-undersökning.
För att visa upp det bästa med branschen lät vi på FU medarbetare i olika roller berätta vad som egentligen är roligast med att jobba i fastighetsbranschen. Totalt svarade 110 medarbetare – från fastighetsskötare och förvaltare till vd:ar och HR-chefer.
Och resultatet är tydligt: hela 9 av 10 ger höga betyg på hur roligt det är att jobba i fastighetsbranschen. På den 5-gradiga skalan blir det samlade medelvärdet 4,38.
Medelåldern i fastighetsbranschen är högre än i många andra branscher och de flesta som svarade på undersökningen var mellan 50–64 år. Men den åldersgrupp som ger allra högst betyg på hur rolig branschen är att jobba i är de i åldersgruppen 20–39 år. Deras medelvärde är hela 4,75 av 5.
”Det är roligt då det är väldigt varierande arbetsuppgifter, det är även skönt att du kan själv planera in dina dagar utefter dina arbetsuppgifter. Du kan alltså variera mellan att jobba inne på kontoret hela dagen eller gå ut i de olika fastigheterna” – Medarbetare i fastighetsbranschen 20-29 år.
Alla medarbetarna fick också beskriva vilka tre ord de skulle använda för att beskriva hur det är att jobba i fastighetsbranschen. Återkommande ord i svaren är varierande, utmanande, utvecklande, lärorikt och socialt. Många lyfter också fram stoltheten i att vara med och bidra till människors hem och livskvalitet – oavsett om det handlar om att bygga nytt, sköta driften eller möta hyresgäster i vardagen.
Kvinnliga medarbetare betonar oftare aspekter som relationer och samhällsnytta, medan manliga medarbetare fokuserar något mer på teknik och struktur. Men båda grupperna beskriver sitt arbete i branschen som positivt och engagerande. Samtidigt ger kvinnorna ett något högre betyg på hur rolig branschen är att jobba i jämfört med männen.
De svarande fick också berätta fritt och utveckla vad som gör branschen rolig att arbeta inom. Medarbetarna lyfter bland annat att de ständigt utvecklas, både personligt och yrkesmässigt. Branschen beskrivs samtidigt som både ”stel” och ”full av potential”, en spännande kontrast mellan tradition och förändring. Arbetsuppgifterna rör sig mellan ”högt och lågt” – från sanitära problem till strategisk utveckling, vilket kräver både praktisk och analytisk kompetens.

”Det är tydligt att vi har en bransch där många verkligen trivs – och som har mycket att erbjuda den som är nyfiken. Branschen må vara relativt okänd bland unga i dag, men de som arbetar i den har mycket gott att säga. Just kombinationen av variation, ansvar och samhällsnytta verkar tilltala den yngre generationen. Det visar att branschen har stor potential att attrahera fler unga – om vi lyckas synliggöra det den faktiskt erbjuder” säger Therese Malmgren, utvecklingsledare på FU.