Nyhetsbrev maj/juni 2024

Med vårens kompetensråd i ryggen, ett fantastiskt roligt Yrkes-SM i Karlstad avklarat, och med ett Dig-IT Lab-samarbete i full gång så börjar vårterminen för oss på Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU) att ta slut. Men innan dess ska vi hinna med att fortsätta Fråga Branschen, kora vinnare i månadens Robloxtävling och besöka Almedalsveckan för att prata om hur samarbete är nyckeln till en långsiktig kompetensförsörjning.

Vill du veta mer om vad händer? Följ oss på LinkedIn.


FU i Almedalen

I år kommer vi att medverka på Business Arena i Almedalen för att prata om samarbetet mellan företag, myndigheter och utbildningsanordnare och hur viktigt det är för den långsiktigt strategiska kompetensförsörjningen. Dessutom kommer vi att lyfta vikten av ledarskapet för det livslånga lärandet i fastighetsbranschen.

Du ser oss på Business Arenas rundabordssamtal på tisdag 25 juni och på Business Arenas seminarie på torsdag 27 juni.

Är du på plats under almedalsveckan och vill träffas och prata om fastighetsbranschen och dess kompetensförsörjning? Hör gärna av dig till oss, du hittar alla våra kontaktuppgifter här.


Fråga Branschen 

I vår senaste Fråga Branschen så undersökte vi ledares utmaningar och goda exempel när det gäller att motivera medarbetare att lära nytt.

Några av insikterna från undersökningen handlar om att utbildningsinsatser måste ha ett tydligt syfte och relevans, att instatserna anpassas till medarbetarnas förutsättningar och att motivationen är som störst är medarbetare själva initierar utveckling.

Läs mer om Fråga Branschen: Motivation och Lärande här.

I dagarna kommer också en ny Fråga Branschen-undersökning ut där vi tittar på hur stort stort intresset är för att söka olika YH-utbildningar inom fastighetsområdet och om det har förändrats sedan förra året.


Stort tack för ett lyckat Yrkes-SM

Vi på Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd är otroligt glada över den fantastiska upplevelsen vi hade under Yrkes-SM i Karlstad. 

Under tre dagar fick vi träffa en del av de över 30 000 personer som besökte evenemanget. Dagar fyllda av nyfikna frågor och möjligheter att inspirera och engagera ungdomar från hela Värmlandsregionen.

Vi höll bland annat i flera seminarier men det största handlade om VVS-och fastighetsprogrammet som vi genomförde tillsammans med VVS-branschens yrkesnämnd och Plåt & Ventbyrån

Här hittar du mer information om Yrkes-SM.


Fastighetsbranschens kompetensråd

Nu är vårens komptensråd för fastighetsbranschen avslutade och vi vill tacka alla som har deltagit med inspirerande föreläsningar och kloka frågor. Dessutom har det varit ytterst värdefullt att få ta del av era kunskaper kring kompetensutveckling och ledarskap. 

Så här svarar några av deltagarna på frågan om vad som gav störst nytta:

” Att få inblick i den uppsjö av utbildare som finns inom och för fastighetsbranschen.”

” Den positiva energin och samtalsklimatet”

” Informationen om kompetensvalidering”

” Fick nya kontakter med utbildningsföretag, där vi kommer att träffas till hösten för fortsatta diskussioner.”

Överlag så har vi fått väldigt bra respons på våra råd från deltagarna och de uppskattar framförallt möjligheten att få kunskaper, insikter, inspiration samt möjligheten att nätverka. 

Kompetensråden startar igen i höst och först ut är Göteborgsregionen 11 september och du hittar datum, stad och tid för alla årets kompetensråd  här.

Om du har missat att anmäla dig så hör av dig till carina.lundstrom@fastun.se så får du en inbjudan till årets kompetensråd för din region. (Om du redan har fått en inbjudan till tidigare års kompetensråd så kommer du att få det i år också).

Vi ser fram emot att få träffa er alla i höst!


Första vinnarna snart utsedda i vår Robloxtävling

Vi har tidigare berättat om vårt Robloxspel Fastighetsbranschen CITY TEAM som vi har tagit fram som en del i vårt uppdrag att marknadsföra fastighetsbranschen och dess yrkesroller för den yngre målgruppen. 

I dagsläget har över 3000 personer spelat spelet och i början av  maj lanserade vi version 2.0. Den uppdaterade versionen innehåller, förutom en förbättrad spelupplevelse, även en tävling där vi nu har utsett de första vinnarna som får en fin popcorn och hyrfilmsbox.

Om du har Roblox installerat så kan du spela spelet här och har du frågor är du välkommen att kontakta kommunikationsansvarige Tom Hansen.


På gång i övrigt

I övrigt så fortsätter arbetet med att bland annat skapa yrkesrollsbeskrivningen för drifttekniker- fastighet, höstens webbinarieserie som kommer att handla om ledarskapets betydelse när det gäller att motivera medarbetare att vilja lära nytt samt en uppdatering av FAVALs testcenter.

Har du några frågor om vår verksamhet eller vill uppmärksamma oss på något som rör fastighetsbranschen, dess kompetens och utbildningar, tveka inte att höra av dig till oss. Du hittar alla våra uppgifter på fastun.se  och du får gärna följa oss på våra sociala medier där vi berättar mer om vår verksamhet och svarar på frågar.