Webbinarium: Vad kan vi lära av byggbranschen för att attrahera unga?

Fastighetsbranschen behöver hitta fler sätt att nå ut till unga. I det här webbinariet kommer du att få konkreta tips och exempel på hur byggbranschen har tacklat samma utmaning. Det presenteras av Maria Hernroth från Svensk Byggtjänst. Hon har lång erfarenhet av att jobba med att få unga intresserade av byggbranschen och vet vad som krävs av arbetsgivare för att lyckas. Se webbinariet här:

Vi på Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd vill rikta ett stort tack till Maria Hernroth för hennes medverkan och till alla er som tittade.

Här hittas rapporten ”863 röster om hållbar samhällsbyggnad” som Maria nämner.

Förutom frågorna som besvaras i webbinariet så inkom en del frågor som Maria svarar på här:

  • Ett problem är väl att gymnasieskolan lägger ner utbildningar som härrör till fastighetsbranschen hur kan vi påverka?

Utbildningar läggs i första hand ner för att det är för få elever som söker. Vi pratade om just detta under webinariet, vilken utmaning det är att unga inte attraheras av yrkesprogrammen trots att arbetsmarknaden i många fall står med öppna armar. Varför söker de unga inte då? En stor och komplex fråga men en viktig orsak, där vi också kan bidra som företag, är att ungdomarna inte känner till programmet och vilka yrken de leder till. Vår sektor är stor och ganska okänd för elever och det upplevs som abstrakt för dem vad en anläggningsarbetare, entreprenadingenjör eller fastighetstekniker faktiskt gör på dagarna. Att samverka med skolor, gärna så tidigt som möjligt, tex genom PRAO, skolbesök och studiebesök, är ett konkret sätt för företag att bidra till ungas insyn i branschen och därmed till ökad attraktion. Sedan behöver vi alla hjälpas åt att höja statusen på yrkesutbildning generellt – det är inte bara akademiker som bygger Sverige och vi kan definitivt inte nå våra hållbarhetsmål om inte alla yrkesgrupper förstår hur de bidrar till hållbar samhällsutveckling. Att välja ett praktiskt yrke ska betraktas som ett aktivt och positivt val, inte som ett sistahandsalternativ för hen som inte kommer in på något annat eller för den som är skoltrött. Yrkesutbildningen i Sverige är fantastisk!

  • Många i samhällsbyggnadsbranschen upplever stor tidspress och det verkar vara en anledning till att man inte tycker sig ha tid att ta emot praktikanter. Vad vill ni säga till dem?

Ja, tyvärr känner jag igen problematiken. Det är ett kortsiktigt sätt att resonera. Visst tar det tid att introducera och lära upp en ung person på arbetsplatsen men mycket snart har du en ung medarbetare som bidrar till verksamheten. Att satsa på unga är en investering som vår sektor inte har råd att låta bli eftersom vi mer än många andra branscher behöver kompetensförsörjningen. Möjligheten att attrahera och på sikt rekrytera genom tex. APL är oslagbar och bör ses som en suverän möjlighet, snarare än ett måste som tar onödig tid. Om vi vänder på resonemanget – har du tid och råd att säga nej till framtidens kompetens?

  • Hur får vi till att få fler vägledare och elever kan komma på studiebesök?

Om du är arbetsgivare: Ta kontakt med din lokala skola – skolorna skulle jubla inför möjligheten med ett lite mer strukturerat samarbete med en arbetsplats! Engagera dig i det lokala programrådet – ett forum där skola och arbetsliv tillsammans formar utbildningen så att eleverna blir så anställningsbara som möjligt. Sträck ut handen till din lokala skola och ta hjälp av Fastun om det går trögt – du kommer inte ångra dig! 

Om du arbetar i skolan: Utse en tydlig ansvarig och ta kontakt med dina lokala företagare. Erbjud en bra struktur och försök anpassa studiebesöken till vad som funkar för arbetsplatsen. Många arbetsgivare känner sig ovana vid detta och alla är inte vana vid att ta emot en grupp med ungdomar men detta kan ju ni i skolan så underlätta genom att ta ansvar för planeringen, var själva med på studiebesöket, hjälpeleverna med förberedda frågor eller uppdrag så att det blir mycket utbyte och aktivitet. Jag säger som till arbetsgivarna: sträck ut en hand!