Nyhetsbrev oktober/november 2023

Vi på Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU) är mitt uppe i säsongen med många olika projekt som alla syftar till att få fler människor anställningsbara med rätt kompetens i fastighetsbranschen.

Bland annat så har vi publicerat en sammanställning av resultatet av Projekt UPPKOM, genomfört två Fråga Branschen-undersökningar samt publicerat vår PRAO-guide och nya checklistor för APL och lärlingar. I skrivande stund är vi i full färd med att färdigställa vår nya marknadskommunikation för fastighetsbranschen och dess yrkesroller, planera ett gemensamt webbinarium tillsammans med andra yrkesnämnder samt förbereda för lanseringen av våra uppdaterade varumärken. 


Projekt UPPKOM

I somras avslutades projekt UPPKOM, ett projekt under ledning av James Johnson och Mikael Mossberg från FU. Syftet med projektet har varit att säkerställa att fastighetsbranschens valideringsverktyg FAVAL är uppdaterat inom området digitalisering och fastighetsautomation.

Som ett resultat av projektet kommer FAVAL att uppdateras med en ny inlärningsmodul med arbetsnamnet ”Fördjupning digitalisering och automation inom fastighet”.

Den kommer dessutom att erbjudas som ett komplement på befintlig validering. Detta innebär att de som redan idag har ett kompetensbevis har möjligheten att komplettera med endast denna modul för att få ett utökat kompetensbevis.

Modulen kommer finnas tillgänglig i FAVAL runt årskiftet och vill du veta mer så kontakta gärna James Johnsson, samordnare för FAVAL.


PRAO-Guide

Nu finns Fastighetsbranschens Utbildningsnämnds PRAO-guide att ladda ner.

Syftet med guiden är att få fler företag att ta emot PRAO-elever med förhoppning om att skapa ökad känndeom om vår fantastiska bransch. VI har tidigare pratat om PRAO som ett av stegen för en ökad kompetensförsörjning och vi är glada över att äntligen kunna erbjuda denna guide som ett stöd till branschens företag. 

Ladda hem guiden och vår presentation här. Hör gärna av er med synpunkter och återkopplingar kring guiden. 

Guiden är resultatet av ett samarbete med Göteborgsregionen, Stena Fastigheter och Wallenstam och vill man läsa mer om det så har fastighetsnytt publicerat en fin artikel om hur deras PRAO-upplevelse var.


Gemensamt YNIS-webbinarium

Tillsammans med VVS-branschens yrkesnämnd, Plåt & Ventbyrån och Svenska Kyl och Värmepumpsföreningen bjuder vi in landets studie- och yrkesvägledare till ett gemensamt webbinarium den 23/11 kl 10. 

Där kommer vi att berätta om varför VVS-och fastighetsprogrammet är en bra gymnasieutbildning med många möjligheter, inte minst eftersom att programmet numera ger behörighet till högskola/universitet. 

Webbinariet är ett resultat av YNIS-kommunikatörsnätverket, som vi på FU  har tagit initiativet till. YNIS (Yrkesnämndet i samverkan) är ett etablerat nätverk där FU ingår och kommunikatörsnätverket är ett resultat av detta. 

Även om webbinariet riktar sig främs till Studie- och Yrkesvägledare så är alla som är intresserade välkomna att delta genom att registrera sig på denna länk


Fråga Branschen

Som ett komplement till vår stora kompetensbehovsundersökning så har vi på Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd startat en serie med korta undersökningar som vi kallar för Fråga Branschen. Syftet med Fråga Branschen är att på ett snabbt och enkelt sätt få insikter om hur branschen ser på olika frågor som är kopplade till kompetensförsörjningen. 

I skrivande stund har vi genomfört två stycken undersökningar: 

En om kännedomen kring korta YH-kurser samt en om hur branschen tror att yrkesrollerna tekniker, förvlatare och ingenjör kommer att utvecklas

Om du får en inbjudan till att delta i undersökningen så gör gärna det och har du frågor så kontakta carina.lundstrom@fastun.se.


På gång i övrigt

I övrigt så ser vi fram emot att hålla vårt sista kompetensråd i egen regi i Örebro den 9/11, förbereda inför Yrkes-SM i Karlstad 2024 samt att lansera vårt nya utseende och implementera varumnärkesplattformer för Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd, FAVAL och jobba-i-fastighetsbranschen.se som kommer att byta namn till fastighetsbranschen.nu. 

Har du några frågor om vår verksamhet eller vill uppmärksamma oss på något som rör fastighetsbranschen, dess kompetens och utbildningar, tveka inte att höra av dig till oss. Du hittar alla våra uppgifter på fastun.se  och du får gärna följa oss på våra sociala medier där vi berättar mer om vår verksamhet och svarar på frågar.