Nyhetsbrev sommar 2023

Nu är det dags för oss att ta lite sommarledigt men vi vill passa på att tacka alla som har varit med och bidragit till ett spännande och händelserikt halvår för Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU).

I skrivande stund har vi precis avslutat våra seminarier och rundabordssamtal i Almedalen där vi har lyft tre steg för att få fler att intressera sig för fastighetsbranschen och dess yrkesroller. Dessa tre steg kommer vi att fortsätta att arbeta med i höst och du får gärna läsa mer om detta här. Vill du se och höra vår medverkan så finns vi i skrivande stund med på fredagens sändning hos Business Arena. 

Men om vi ska titta tillbaka lite på året hittills så är vår stora kompetensbehovsundersökning som släpptes i februari en bra utgångspunkt. Den visade att fastighetsbranschen behöver 10 000 nya medarbetare inom de närmsta fem åren, fastighetstekniker är den yrkesroll som behovet är störst av samt att branschen i hög grad fortsätter att rekrytera internt.

En viktig del i vårt arbete för att få fler att söka sig till fastighetsbranschen handlar om att förstå vilka vi vänder oss till när det gäller marknadsföring. Där har rapporten som Ungdomsbarometern tog fram på vårt uppdrag varit väldigt central. Den har bidragit till många insikter kring vår väg framåt, inte minst för att förnya jobba-i-fastighetsbranschen.se och för att ta fram en ny strategi för marknadsföring av vår bransch.

Båda dess rapporter har varit en central utgångspunkt på våra kompetensråd där vi hittills har samlat över 150 deltagare från branschen, utbildningsanordnare och myndigheter. Vi ser fram emot att få träffa fler av er i höst för givande samtal kring hur vi tillsammans kan bidra till en bättre kompetensförsörjning.

Om vi fortsätter att titta tillbaka så kan vi också glädjas åt att fastighetsbranschens valideringsverktyg FAVALs arbete med öppen validering nu kommit igång. Två av våra testcenter erbjuder redan detta och vi har konstruktiva samtal med fler.

Avslutningsvis kan vi också berätta att varumärkesarbetet för FU och FAVAL har gått framåt och till hösten hoppas vi att kunna visa upp resultatet för er alla.

Under juli månad kommer vi att ha begränsad bemanning på FUs kansli, men det går bra att kontakta oss på info@fastun.se eller vår växel på telefonnr 08-564 80 650.

Glad Sommar önskar Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd.